Contact
Contact

Zo geven vormen in food foto's meer energie

Wie The Masterclass volgt weet intussen hoe je compositietechnieken gebruikt in food fotografie.
In dit artikel bespreken we het gebruik vormen in food foto’s.

Vormen in food foto’s beïnvloeden de compositie. Ons oog laat zich hierdoor leiden, waardoor het onderwerp sneller duidelijk is.
Wanneer bepaalde vormen zich gaan herhalen, ga je een bepaald patroon creëren. In dit geval zijn het de ronde koekjes die de vorm bepalen. De koekjes zijn zodanig geplaatst dat het oog door het beeld geleid wordt.

Macarons met chocoladepudding foodstyling en receptontwikkeling

Herhaling van vormen

Er zijn verschillende vormen van herhaling.
De makkelijkste patronen zijn diegene die van nature aanwezig zijn in voedsel.
Denk maar aan de schil van een sinaasappel, de textuur van versgebakken koekjes of koffiebonen.

Een ander soort patroon is bijvoorbeeld een groep mensen.
Individueel is iedereen verschillend, maar wanneer je ze als een massa bekijkt, zien ze er hetzelfde uit.
Ook versgebakken koekjes zijn bijna identiek, maar als je ieder koekje afzonderlijk bekijkt, zie je duidelijke verschillen.

Er bestaan ook patronen die uit veel verschillende elementen bestaan, maar toch veel gelijkenissen hebben als je ze samen bekijkt.
Stel dat we een rode paprika, een aardbei, een framboos en een granaatappel samen fotograferen.
Ondanks dezelfde kleur zijn de verschillen heel groot.
Maar stel dat we nu dertig paprika’s, dertig aardbeien, dertig frambozen en dertig granaatappels allemaal door elkaar fotograferen: dan ontstaat er plotseling een rood patroon, gemaakt van verschillende vormen.

Pancakes
Pancakes

Doorbreek het patroon

Een patroon hoeft niet altijd een herhaling te betekenen. Te veel herhaling wordt saai, want dat is voorspelbaar.
Door een van de vruchten open te snijden, zorg je voor een verrassingseffect waardoor het beeld interessanter wordt om naar te kijken.
Het doorbreekt het eentonige patroon.
Het zorgt er ook voor dat je extra structuur toevoegt door de binnenkant van het fruit te laten zien.

Maar je hoeft niet altijd voedsel te gebruiken om een patroon te bekomen.
Leg bijvoorbeeld de nadruk op het gebruik van ronde vormen: borden, kommen, kleine kommetjes, glazen…
Bij food fotografie kan je van alles gebruiken om leidende lijnen of vormen te creëren.
Voor rechte lijnen denk ik bijvoorbeeld aan bakplaten.
Voor ronde vormen denk ik aan kleine kommetjes. 

The Masterclass

Via Studio Food Stories kan je verschillende cursussen volgen over Food Fotografie & Styling.
The Masterclass is zonder twijfel de meest uitgebreide cursus in het aanbod. Het is de meest omvangrijke E-course over Food Fotografie & Styling die er bestaat.

In deze cursus verzamel ik al mijn kennis en ervaring waarvan ik wou dat die in 2015 reeds bestond, toen ik net gestart ben.
Het is geen rocket science. Met krachtige food foto's trek je het soort klanten aan waar je altijd van hebt gedroomd.

Wil jij je verder verdiepen in Food Fotografie & Styling en jouw skills in een recordtempo naar the next level brengen?
Dan is The Masterclass absoluut iets voor jou!

De ultieme food belevenis.
© 2022 Studio Food Stories - Virginie Schoelinck - BTW: BE0 700.728.691
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram