Contact
Contact

Negatieve ruimte: een slimme manier voor knappere food foto's


Wie The Masterclass volgt weet intussen hoe je compositietechnieken gebruikt in food fotografie.
De bedoeling van compositietechnieken is net om het te laten lijken alsof er geen technieken gebruikt zijn.

Wat is negatieve ruimte?

Negatieve ruimte is de ruimte in een foto die niet benut is: dat wat ‘leeg’ is.
Door negatieve ruimte te gebruiken trek je de aandacht onmiddellijk naar de hoofdrolspeler.
De lege ruimte creëert rust in een foto. Negatieve ruimte is ook ideaal om teksten of logo’s te verwerken in een beeld.
De positieve ruimte is dus de ruimte die gebruikt wordt. In de eerste foto is er links bovenaan sprake van negatieve ruimte. 

De overige ruimte wordt gebruikt en is dus een positieve ruimte. Negatieve ruimte creëert rust in een foto.
Vaak wil men de foto zo vol mogelijk proppen, maar soms moet je denken: less is more.
Hierdoor gaat alle aandacht naar het onderwerp.

Negatieve ruimte gebruiken in jouw foto is een geweldige manier om een krachtige en minimalistische compositie neer te zetten zoals bij de foto hieronder.

Je kan bij de deze foto ook de regel van derden toepassen.
Stel je voor dat de foto is opgedeeld in negen gelijke vlakken.
In dit geval zal je enkel de linkerkant van het raster gebruiken. Er is 1/3 opgevuld van jouw beeld.
Dat is visueel veel interessanter dan wanneer de helft van de foto bedekt zou zijn met gedroogde pepers. 

Oesters met een granita van verse frambozen
Oesters met een granita van verse frambozen

Pas negatieve ruimte zelf toe in jouw foodfotografie

Je kan negatieve ruimte op verschillende manieren toepassen in jouw foodfoto’s. 
Bij de foto hieronder bevindt de negatieve ruimte zich links bovenaan.

Je ziet een stukje van de tafel en een stukje van het dienblad, maar verder gebeurt daar niets waardoor het rust brengt in jouw foto. Probeer het zelf maar eens! Vergeet me zeker niet te taggen in jouw foto’s op social media.
Ik ben heel benieuwd naar jouw evolutie!

The Masterclass

Via Studio Food Stories kan je verschillende cursussen volgen over Food Fotografie & Styling.
The Masterclass is zonder twijfel de meest uitgebreide cursus in het aanbod. Het is de meest omvangrijke E-course over Food Fotografie & Styling die er bestaat.

In deze cursus verzamel ik al mijn kennis en ervaring waarvan ik wou dat die in 2015 reeds bestond, toen ik net gestart ben.
Het is geen rocket science. Met krachtige food foto's trek je het soort klanten aan waar je altijd van hebt gedroomd.

Wil jij je verder verdiepen in Food Fotografie & Styling en jouw skills in een recordtempo naar the next level brengen?
Dan is The Masterclass absoluut iets voor jou!

De ultieme food belevenis.
© 2022 Studio Food Stories - Virginie Schoelinck - BTW: BE0 700.728.691
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram